AAA Wydrukuj  Poleć stronę
09.09.2012

W zgodzie z rytmami Natury. Przywracanie harmonii i równowagi - przepisy

Jedzenie. Dla jednych przyjemność, dla innych problem. Temat rzeka. Zapraszamy do lektury szóstego odcinka cyklu "€žW zgodzie z rytmami Natury€", którego autorką jest Katarzyna Jaszczyk-Górska -€“ od ponad 10 lat nieprzerwanie zafascynowana medycyną chińską i kuchnią Pięciu Przemian.

Energia na jesień jest w Tobie, uwolnij ją!

W danej porze roku mogą się ujawniać problemy z przyporządkowanymi jej narządami i jest to najlepszy czas do ich leczenia. Panowanie Ziemi na początku każdej pory roku daje więcej okazji do wzmocnienia jej narządów przez odpowiedni sposób odżywiania. Nasze organizmy mają naturalną skłonność do oczyszczania się 2 razy do roku – wiosną i jesienią i w tym czasie szczególnie warto je w tym wspomagać. Jeśli latem pozwalaliśmy sobie na jedzenie dużych ilości surowych warzyw i owoców, nabiału, lodów i zimnych napojów, a mniej gotowanego jedzenia to nasz organizm mógł nagromadzić wilgoć, której dobrze byłoby się pozbyć zanim zacznie się jesień i wilgoć na zewnątrz.  Nadmiar wilgoci tłumi Qi – naszą życiowa energię i czujemy się wtedy ospali, zmęczeni, ociężali i jesienna „deprecha” gotowa. Osoby, które nagromadziły sporo wilgoci czują się źle już pod koniec lata.

Słodka równowaga

Smak słodki jest smakiem elementu Ziemi. Jest on bardzo ważny dla prawidłowej pracy Śledziony, ale istotna jest ilość i jakość. Słodki smak warzyw, zbóż i roślin strączkowych wzmacniają Śledzionę, natomiast nadmiar cukru, słodyczy, soków i innych słodzonych napojów osłabiają jej Qi i przyczyniają się do powstania wilgoci. Podobnie oddziałuje nadużywanie potraw z białej mąki – chleba, ciast, makaronów oraz produktów mlecznych, a także mrożonek, smażenia, podgrzewania w mikrofalówce, potraw przetworzonych. Osłabiona Qi Śledziony i wilgoć mogą się przejawiać się poprzez: ciągły apetyt na słodycze, słaby apetyt, brak pragnienia, ociężałość, zmęczenie po posiłkach, wzdęcia, uczucie przepełnienia, słabą koncentrację, luźne stolce, upławy, grzybice, ciężkie nogi i ręce, czasem też zimne, tendencją do zatrzymywania wody w ciele i obrzęków, mdłościami, bólami głowy – odczuwanymi tak jakbyśmy mieli za ciasną opaskę. Skóra twarzy może mieć żółtawy kolor.

Równie ważnym czynnikiem powodującym wilgoć w ciele jest nadmierna troska i zamartwianie się oraz rozpamiętywanie. Zawsze działa to w dwie strony tzn. osłabiona w wyniku złego odżywiania Śledziona będzie powodowała skłonności do zamartwiania i nadmiernej troski.

Także siedzący tryb życia i brak ruchu są bardzo istotnymi czynnikami, które osłabiają pracę Śledziony. Jeśli czujemy, że nasza Śledziona jest osłabiona to jeśli mamy siedzącą pracę warto przespacerować się po lunchu, a nie wracać od razu za biurko. Podobnie, gdy bierzemy udział w kilkudniowych warsztatach dobrze jest zadbać o ruch, aby dobrze trawić w sensie dosłownym, ale tym samym zadbamy o lepszą koncentrację i skupienie w czasie warsztatów.

Jeśli nie chcesz osłabiać swojej Śledziony nie chodź głodna/y. Staraj się jeść tweedy, kiedy poczujesz głód.

Uwolnij swoją energię

Zawsze, gdy czujemy się zmęczone/enii i bez energii są dwie możliwości – albo faktycznie mamy jej niedobór, albo tłumi ją wilgoć. Można to sprawdzić w prosty sposób: jeśli po aktywności fizycznej, choćby po energicznym spacerze poczujemy się lepiej, to oznaka, że Qi była stłumiona przez wilgoć, jeśli gorzej, potwierdzi to niedobór energii. Pod koniec lata wiele osób odczuwa różne dolegliwości spowodowane wilgocią, o których pisałam powyżej. Nasilają się one wraz z nadejściem deszczowej, wilgotnej pogody. Dlatego zanim ona nadejdzie warto zmienić czasowo nasz sposób odżywiania, aby pozbyć się wilgoci i wzmocnić naszą życiową energię. Dobrze byłoby rozstać się na czas jakiś z produktami, które bezpośrednio przyczyniają się do wytworzenia wilgoci, o których pisałam powyżej. Ważne jest, aby w naszej diecie dominowało gotowane jedzenie, a spożycie surowych warzyw i owoców było mocno ograniczone. Ważne jest także unikanie potraw o smaku kwaśnym, gdyż ma on właściwości zatrzymujące i blokujące Qi. Z kolei produkty, które pomogą nam pozbyć się nadmiaru wilgoci to: kasza jaglana i jęczmienna prażone przed gotowaniem, kasza gryczana, płatki owsiane, marchew, fenkuł, pieczona dynia, por, cebula, wołowina, cielęcina, węgorz, karp, owoce pieczone z przyprawami. Bardzo ważne jest stosowanie na  co dzień świeżego imbiru, kardamonu ( najlepiej w postaci rozgniecionych wcześniej ziarenek), rozmarynu, tymianku, majeranku, kolendry, kminku i innych potraw aromatycznych. Aby skorzystać z działania przypraw aromatycznych nie należy ich gotować, tylko dodawać pod koniec gotowania. Pierwsze cztery zioła można też pić w postaci naparów – 2-3 plasterki imbiru albo kilka ziarenek kardamonu czy też pół łyżeczki rozmarynu albo tymianku można po prostu zaparzyć pod przykryciem.

 

Przydatne przepisy na śniadanie:

Kasza jaglana z musem jabłkowym lub owocami sezonowymi i płatkami migdałów

Z - 1 szklankę kaszy uprażyć w garnku ( po uprażeniu przechodzi do elementu Ognia)
     zalać wrzątkiem, odlać
O - zalać 2 szklankami wrzątku

Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. W trakcie gotowania nie mieszać. Prażenie i nie mieszanie w trakcie gotowania pozwalają ugotować kaszę na sypko.

O - zagotować ok. pół filiżanki wody
Z - dodać 3-4 pokrojone jabłka, garść rodzynek, posypać cynamonem

Dusić pod przykryciem do rozgotowania, ok. 10 min. W międzyczasie podprażyć na suchej patelni płatki migdałów ( mogą być też pestki słonecznika, dyni – co kto woli )

Nałożyć do miseczek kaszę, dodać masła, polać musem jabłkowym i posypać podprażonymi migdałami.

Uwagi:
Można ugotować więcej kaszy i przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Można przygotować większą ilość musu do słoików.
Wówczas przygotowanie śniadania rano zajmie niewiele czasu.

Kaszę można podawać z dowolnymi sezonowymi owocami: gruszkami, śliwkami, brzoskwiniami...
Śliwki smakują bardzo dobrze podduszone krótko na oleju ryżowym, z cynamonem i rodzynkami. Można też użyć zamiast rodzynek: daktyli, moreli suszonych, śliwek.

Można też gotować kaszę od razu razem z owocami i pestkami, wówczas trzeba dodać więcej wody ok. 3 razy więcej niż kaszy.

Z mojego doświadczenia wynika, że  konsystencja jest istotnym czynnikiem decydującym o tym, czy potrawa nam posmakuje! Warto poeksperymentować!

Kasza gryczana/jaglana z marchewką, natką i pieczoną dynią


Kaszę ugotować na sypko ( gryczaną w proporcji 1:1,5, a jaglaną 1:2 ). Kaszę jaglaną trzeba wcześniej uprażyć. Wybierajmy kaszę gryczaną, która nie jest mocno uprażona, taką jaśniejszą.
Można ugotować kaszę poprzedniego dnia.

Dynię (najlepiej Hokkaido lub inne mniejsze odmiany o bardziej ścisłym i ciemniejszym miąższu) pokroić w plastry, oczyścić z pestek, nasmarować oliwą lub olejem ryżowym i posypać cynamonem. Piec do miękkości ok 15-20 minut w 200 C.

O - rozgrzać patelnię, wlać łyżkę gorącej wody
Z - kilka łyżek oliwy lub innego oleju, pokrojoną marchew
M - pieprz, kolendra
W - sól

Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 10 minut, zdjąć z ognia i dodać

D - garść posiekanej natki, estragon
O - prażone orzechy i ugotowana kaszę i wymieszać.

Podać z upieczona dynią. Dynię można też dusić razem z marchewką, ale upieczona bardziej wzmacnia Qi.
Pieczona dynia z cynamonem może z powodzeniem zastąpić deser!

Katarzyna Jaszczyk-Górska

Katarzyna Jaszczyk-Górska

Ponad 10 lat temu rozpoczęła się moja przygoda z medycyną chińską i Kuchnią Pięciu Przemian. Moja fascynacja trwa nieprzerwanie, filozofia ta zagościła na dobre w mojej kuchni, w moim sposobie myślenia i postrzegania wszystkiego, co dzieje się wokół. www.5przemian.pl

AdSense

Zadane pytania

  1. Na razie brak pytań

Zadaj pytanie

*
*
(nie będzie opublikowany)
*

Przesyłając zapytanie na "endorfinę" musisz zaakceptować prawo do cytowania Twoich słów i nazwiska na stronie internetowej. Nieodpowiednie i bez znaczenia pytania będą usuwane przez Administratorów. Twój e-mail jest używany jedynie do celów weryfikacji, nigdy nie zostanie udostępniony publicznie.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. OK
Czym są pliki cookies?
Facebook