AAA Wydrukuj  Poleć stronę
13.04.2012

W zgodzie z rytmami natury: Czy jesteś gotowa na WIOSENNE PORZĄDKI?

Jedzenie. Dla jednych przyjemność, dla innych problem. Temat rzeka. Zapraszamy do lektury drugiego odcinka cyklu „W zgodzie z rytmami Natury”, którego autorką jest Katarzyna Jaszczyk-Górska – od ponad 10 lat nieprzerwanie zafascynowana medycyną chińską i kuchnią Pięciu Przemian.

Jak i kiedy przeprowadzić kurację oczyszczającą?

Jest wielu zwolenników teorii, że najlepszy czas na przeprowadzenie kuracji oczyszczającej to okres Dojo, czyli czas przejściowy między porami roku. Trwa on 18 dni i przypada, zgodnie z chińskim kalendarzem, na koniec stycznia i prawie do połowy lutego. Jest to czas panowania elementu Ziemi, która zarządza harmonijną zmianą pór roku. W tym czasie dobrze jest wzmacniać narządy Ziemi, czyli Śledzionę i Żołądek.  W naszym klimacie zwykle jest wtedy jeszcze bardzo zimno, co jest bardzo istotne, gdyż organizmowi jest wówczas trudno pozbywać się toksyn, a poza tym można się po prostu przeziębić. Jestem zwolenniczką przeprowadzenia kuracji, gdy się już wyraźnie ociepli. Wiosna w chińskim kalendarzu trwa do końca kwietnia.

Mierz siły na zamiary

Jest kilka opcji do wyboru, jeśli chodzi o sposób oczyszczenia organizmu. Uważam, że podstawowa sprawa to wybór opcji, która jest możliwa do zrealizowania. Jeśli " porwiemy się" na wersję, która jest dla nas za trudna (na ten moment), to po kilku dniach poddamy się i nie zrobimy nic.

W takiej sytuacji lepiej zrobić mniej, ale jednak!

Wybierzmy czas, w którym stać nas na uważność, przygotowywanie jedzenia w domu i wygospodarowanie czasu dla siebie. W pędzie i stresie popełniamy najwięcej "grzeszków" dietetycznych i jemy zdecydowanie mniej uważnie.

Monodieta zbożowa

Jemy tylko i wyłącznie ryż brązowy lub kaszę jaglaną gotowaną bez żadnych dodatków. Zbożem działającym bezpośrednio na wątrobę jest pszenica, ale kuracja pszeniczna nie dla każdego jest korzystna, nie każdy może ja dobrze strawić i nie każdemu służą jej nawilżające właściwości, a jej zastosowanie wymaga wcześniejszej konsultacji z lekarzem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Czas kuracji: 3,6,9,12 lub 14 dni. Podczas kuracji nie chodzi o to, żeby się głodzić. Można jeść nawet 5 posiłków, aby być sytym. Do picia: gorąca woda, herbata z natki (kilka gałązek natki gotować 10 minut), pokrzywy. Można posypywać kaszę czy ryż świeżymi ziołami: natką, koperkiem, kolendrą. Ważne jest codzienne wypróżnienie (można wspomóc się np.: Alaxem).

Kuracja sokowa lub surowa dieta warzywno-owocowa

Jest zalecana tylko dla nielicznych osób i powinna być skonsultowana z lekarzem medycyny chińskiej; na pewno nie będzie korzystna dla osób, które łatwo marzną, osób bladych, z bladymi ustami, z tendencją do katarów, zatrzymywania wody, białych upławów…

Kuracja warzywna - jemy tylko warzywa krajowe gotowane na parze lub w małej ilości wody.

Kuracja odkwaszająca - kasza jaglana lub ryż brązowy z warzywami, pestkami, oliwą, ziołami, oczyszczająca zupa miso i krótkie kiszonki warzywne - małe ilości codziennie. Optymalnie jest gotować warzywa na parze i potem polać oliwą oraz dodać świeże zioła i pestki. Pijemy herbatę z pokrzywy, natki, gorącą wodę, domowy bulion warzywny gotowany 3 godz., kawę zbożową - jeśli bardzo brakuje nam kawy.

Jest to zdecydowanie najlżejsza i najłatwiejsza do przeprowadzenia wersja, ale powinna trwać dłużej - minimalnie 2 tygodnie, a najlepiej miesiąc. Ponieważ z mojego doświadczenia wynika, że mało osób decyduje się (lub jest w stanie wytrwać) w tych bardziej radykalnych wersjach i w efekcie rezygnuje w ogóle z oczyszczania, polecam bardziej realną wersję. Za jej główną zaletę uważam możliwość utrzymania jednego lub kilku dobrych nawyków żywieniowych.
Ta wersja jest wprawdzie najbardziej zbliżona do normalnej diety (oczywiście zależy u kogo!), ale jednak rezygnujemy na kilka tygodni z mięsa, mąki, nabiału, cukru, masła, owoców, soków, kawy, alkoholu. Przekonujemy się, że taka dieta jest możliwa, możemy  zakosztować miłego uczucia lekkości po takich posiłkach. Warto wykorzystać tę kilkutygodniowa zmianę diety jako okazję do utrzymania kilku dobrych nawyków żywieniowych, czyli poprawy naszego sposobu odżywiania. Aby było to możliwe dobrze jest rozpocząć kurację z taką właśnie intencją.

Kuracje oczyszczające nie są dla wszystkich

Kuracje oczyszczające nie są zalecane dla osób starszych, dzieci, kobiet w ciąży i osób przewlekle chorych. Medycyna chińska opiera się na indywidualnych zaleceniach dla każdego pacjenta, więc optymalnie byłoby skonsultować wybór najlepszej kuracji z lekarzem TMC. Zdecydowanie nie zalecam przeprowadzenia bez konsultacji diety sokowej i surowej oraz monodiety pszenicznej!

Kilka przydatnych przepisów…

Przepisy są podane w kolejności Pięciu Przemian - Ogień, Ziemia, Metal, Woda, Drzewo. Dodajemy składniki w podanej kolejności, po przejściu każdej Przemiany mieszamy potrawę i czekamy ok. 2-3 minut przed dodaniem składników kolejnej Przemiany.

Gotowanie w kolejności Przemian daje nam kilka korzyści:

  • potrawa zawiera wszystkie smaki, co sprawia, że każdy z narządów zostanie odżywiony
  • potrawa jest lżej strawna i smaczniejsza
  • możemy świadomie kończyć potrawę na wybranej Przemianie, aby wzmocnić szczególnie należące do niej narządy.

Wiosenna, oczyszczająca zupa miso (dla 2-3 osób)

w zimnej wodzie namoczyć mały kawałek glonu wakame lub łyżeczkę glonów Arame

O zagotować wodę - ok. 1 l

Z dodać pokrojone: 2 marchwie albo mały koper włoski

M dodać pokrojoną białą rzodkiew, 2 kulki ziela angielskiego, mały listek laurowy,

gotować ok. 10-15 minut (do pożądanej miękkości)

M dodać kawałek pokrojonej w paski kapusty pekińskiej i gotować jeszcze 5 minut

W dodać namoczone wcześniej glony i 4 łyżeczki pasty miso ryżowego lub jęczmiennego rozpuszczonego w małej ilości zupy

wlać miso do garnka i przerwać gotowanie, pozostawić 2-3 minuty bez przykrycia

!!! miso nie powinno się gotować ze względu na zawartość żywych enzymów

D dodać pokrojoną natkę - można tu zakończyć albo dodać jeszcze

O szczyptę tymianku

Z łyżkę oliwy

Wtedy miso bardziej przypomina normalną zupę :-)

Krótka kiszonka z warzyw - dla poprawy flory bakteryjnej jelit

dowolną mieszankę warzyw (bez cebuli): marchew, seler, pietruszka, biała rzodkiew pokroić i włożyć do słoika, dodać kilka ziaren gorczycy, zalać słoną wodą i przykryć nie zakręcając. Pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni. Potem zakręcić słoik i przełożyć do lodówki. Warzywa jeść jako mały dodatek do potraw, a zalewę można wykorzystać do zup.

Inne produkty zawierające bakterie kwasu mlekowego: zakwas z buraków, żurek, kiszone ogórki, kiszona kapusta.

Nareszcie wiosenna lekkość

Jednym z przejawów życia w zgodzie z porami roku jest dostosowanie do jej specyfiki naszego sposobu odżywiania.

Po ciężkiej zimowej kuchni czas na lżejsze wiosenne potrawy:

  • gotujemy bez przykrycia i krócej
  • częściej mieszamy drewnianą łyżką
  • częściej gotujemy na parze, blanszujemy
  • kroimy jak najmniej pozostawiając jak najbardziej naturalne kształty warzyw
  • staramy się kończyć gotowanie potraw w Przemianie Drzewa - wtedy najwięcej energii z potrawy kierujemy do narządów tej Przemiany tj. Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego
  • wprowadzamy następujące produkty: orkisz - ziarno, kasza, podpłomyki z mąki orkiszowej, zielone warzywa, fasolę Mung, świeże zioła, a jako dodatki: kiełki i gorzkie sałaty - rukolę, cykorię, radicchio oraz małe ilości smaku kwaśnego: żurek, kiszonki i pokrzywę - chociaż w formie herbatki.
Katarzyna Jaszczyk-Górska

Katarzyna Jaszczyk-Górska

Ponad 10 lat temu rozpoczęła się moja przygoda z medycyną chińską i Kuchnią Pięciu Przemian. Moja fascynacja trwa nieprzerwanie, filozofia ta zagościła na dobre w mojej kuchni, w moim sposobie myślenia i postrzegania wszystkiego, co dzieje się wokół. www.5przemian.pl

AdSense

Zadane pytania

  1. Na razie brak pytań

Zadaj pytanie

*
*
(nie będzie opublikowany)
*

Przesyłając zapytanie na "endorfinę" musisz zaakceptować prawo do cytowania Twoich słów i nazwiska na stronie internetowej. Nieodpowiednie i bez znaczenia pytania będą usuwane przez Administratorów. Twój e-mail jest używany jedynie do celów weryfikacji, nigdy nie zostanie udostępniony publicznie.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. OK
Czym są pliki cookies?
Facebook